Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ο Επιφανής Πολίτης 13/11/2017

Τη Δευτέρα 13/11/2017 ολοκληρώνουμε τον πρώτο κύκλο προβολών μας!
Φέρνουμε για όλου εσάς στη μεγάλη οθόνη μια βραβευμένη κομεντί!

 "Ο Επιφανής Πολίτης"  των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον τιμήθηκε με το 
Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία και το Βραβείο Κοινού στο δικό μας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! 


El ciudadano ilustre
The Distinguished Citizen (2016)
 Έγχρ. | Διάρκεια: 118'

O Ντανιέλ Μαντοβάνι, είναι Αργεντίνος συγγραφέας αλλά ζει στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια. Η ταιράστια επιτυχία του χτυπάει την πόρτα όταν κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα πολυδιαβασμένα βιβλία του πραγματεύονται τη ζωή στο Σάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε και εγκατέλειψε όταν ήταν νέος. Ο Ντάνιελ όμως δεν έχει επισκεφτει το χωριό του απο τη στιγμή που το άφησε πίσω. Όταν ο δήμαρχος του Σάλας τον προσκαλεί προκειμένου να του απονείμει μετάλλιο και να ανακηρυχτεί Επίτιμος Πολίτης ο Ντάνιελ δέχεται τελικά την "επιστροφή" του.
 Ο ήρωάς μας οραματίζεται μια θριαμβευτική επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκε, ένα ταξίδι για να ξαναβρεθεί με παλιούς φίλους και τοπία της νιότης του. Αλλά περισσότερο από όλα μια επιστροφή στην καρδιά της λογοτεχνίας του, στην πηγή της έμπνευσης του. Όταν όμως φτάνει στη γεννέτηρά του,  διαπιστώνει σταδιακά ότι η σχέση του με τη γη των παπούδων του και τους κατοίκους της δεν είναι αυτή που φαντάζονταν. 
Η αρχική ζεστή υποδοχή της μικρής πόλης στον Επιφανή Πολίτη της θα εξαφανιστεί και παλιές αντιπαραθέσεις και μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ντάνιελ δεν παρουσίασε ακριβώς την πιο αγαθή πλευρά του Σάλας στις σελίδες των βιβλίων του αλλά όλη την μικροψυχία, την απατεωνιά και τα φτηνά αισθήματα των κατοίκων του, ίσως με κάποια υπερβολή, χωρίς όμως εμφανή διάθεση συγχώρεσης. Έτσι, η επιστροφή στην πατρίδα για εκείνον γίνεται η αφορμή για να συγκρουστεί μια και καλή με όλη την έχθρα και την απογοήτευση που άφησε πίσω του.
Αυτή η εκρηκτική ατμόσφαιρα της πλοκής δίνει τις κατάλληλες ευκαιρίες στους δημιουργούς της ταινίας να παντρέψουν στον «Επιφανή Πολίτη» την σάτιρα με το δράμα και να αναδείξουν μέσα από τα κλισέ των χαρακτήρων την αιτία της δημιουργίας των στερεοτύπων οδηγώντας σταδιακά, μέσα από τα κεφάλαια της αφήγησης, μια ολόκληρη κοινωνία σε αντιπαράθεση με τον ίδιο της τον εαυτό (ήρωες που φλερτάρουν με τις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες--απιστίες, παλιοί έρωτες, προθέσεις εκδίκησης από το παρελθόν, οι «χωριάτες» και ο «αστός» και άλλοι).
Ο έμπειρος ηθοποιός Όσκαρ Μαρτίνεζ καταφέρνει να αποδώσει με ακρίβεια κάθε στάδιο της μεταστροφής του χαρακτήρα του Ντάνιελ, από έναν άνθρωπο αποκομμένο από το παρελθόν σε κάποιον που ανακαλύπτει ουσιαστικά το παρελθόν του από την αρχή, όμως ανεξάρτητα από αυτό.

Ο «Επιφανής Πολίτης» καταφέρνει με μαεστρία τελικά μέσα από τα επεισόδιά του να δημιουργήσει ένα πλήρες και απολαυστικό ατομικό και συλλογικό ψυχογράφημα που κρατάει πάντα την ισορροπία, χωρίς να καταντάει ούτε υπερβολικά γραφικό ούτε υπέρμετρα διδακτικό.

Δείτε την είτε στις 19.00 είτε στις 21.30
την Δευτέρα 13/11/2017

Ο πρώτος κύκλος προβολών μας ολοκληρώνεται αλλά η συνέχεια της παρουσίας μας είναι ήδη έτοιμη! Μείνετε συντονισμένοι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου