Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Αναμένοντας το διαδικτυακό άνοιγμα του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θυμόμαστε το πρόσφατο δια ζώσης 43ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Φέτος λόγω των έκτακτων συνθηκών του covid-19, πέρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που τηρήθηκαν αυστηρά στους χώρους του φεστιβάλ,  οι περισσότερες ταινίες ήταν διαθέσιμες δωρεάν και διαδικτυακά μέσα από την αντίστοιχη πλατφόρμα. 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης παραβρίσκεται κάθε χρόνο στη μεγάλη γιορτή των μικρών ταινιών και συμμετέχει ενεργά όπως και φέτος, στην ψηφοφορία της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας για το αντίστοιχο βραβείο του Φεστιβάλ.

Με το βραβείο της ΟΚΛΕ τιμήθηκε ομόφωνα η ταινία της Θέλγιας Πετράκη "Bella" καθώς μέσα από την προσωπική ιστορία ενός ζευγαριού οραματίζεται έναν καλύτερο κόσμο, αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο την ατμόσφαιρα των κοσμοϊστορικών εξελίξεων του τέλους της δεκαετίας του '80 και την επίδρασή τους στις ζωές των ανθρώπων. Μοντέρνα αφηγηματική γραφή, δυναμική σύζευξη του αρχειακού υλικού με την μυθοπλασία και του αφηγηματικού λόγου με την εικόνα, εντυπωσιακή αποτύπωση στη φωτογραφία της πατίνας του χρόνου και καθηλωτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας. Το βραβείο απένειμε στον παραγωγό της ταινίας Κώστα Ταγκαλάκη, ο πρόεδρος της ΟΚΛΕ Δημήτρης Καλαντίδης. 







 

Στο 43ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους την κριτική επιτροπή εποτέλεσαν οι:Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Πρόεδρος - Σκηνοθέτης), Γιάννης Στάνκογλου (Ηθοποιός), Αλεξία Θεοδωράκη (Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος), Εύη Καλογηροπούλου (Σκηνοθέτης) και η Ρομάνα Λόμπατς (Ηθοποιός).

Η ταινία "Bella" ήταν στο Εθνικό διαγωνιστικό, η μεγάλη νικήτρια της τελετής λήξης το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 καθώς τιμήθηκε με το βραβείο

Χρυσός Διόνυσος: «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Το βραβείο συνοδεύεται από τρία έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000€, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000€, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.000€ 

 bella

και επιπλέον απέσπασε τις παρακάτω διακρίσεις:

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για την ιδιαιτερότητα της κινηματογράφησης, για το αρμονικό πάντρεμα γυρίσματος και αρχειακού υλικού, για την μοναδική χρωματική της παλέτα.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Ελενα Τοπαλίδου για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για την ανεπιτήδευτη και ανεπανάληπτη απόδοση του voice over, την πλαστικότητα της κίνησης και την καθηλωτική δύναμη στο βλέμμα.

Τιμητική διάκριση κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου» (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000€, προσφορά του κινηματογράφου Τριανόν και χορηγία από την εταιρεία Enjoy): Βασιλεία Ροζάνα για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για τον λεπτομερή ενδυματολογικό σχεδιασμό των χαρακτήρων και την συνέπεια στην ιδιαίτερη αισθητική της ταινίας.

 Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για την λεπτομερή αλλά και διακριτική συμβολή στην αναπαράσταση της εποχής.

 

Εμείς ευχόμαστε στην ταινία επιπλέον διακρίσεις και σε φεστιβάλ εκτός συνόρων και εκφράζουμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον...πως θα ξαναβρεθούμε σίγουρα κάπου σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα παρέα με εκπροσώπους-φίλους των Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και σινεφίλ για να απολαύσουμε μια ταινία όπως πραγματικά της αξίζει...

.....στις κινηματογραφικές αίθουσες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου